Амбасадор Јапана посетио општину Крупањ при церемонији примопредаје три донације општини Крупањ

13-05-2016 10:10 od Jelena Milosavljević

Влада Јапана је обезбедила 175.776 еура Дому за старе и пензионере у Крупњу, Дому здравља Крупањ и Основној школи ,,Боривоје Ж. Милојевић" Крупањ, као подршка унапређењу услова образовања, социјалне и здравствене заштите у Републици Србији.

-          Дому за старе и пензионере 31.376 еура донирано за реновирање подрумских просторија, замену врата, репарацију 2 котла и набавку машине за прање веша ;

-          Основна школа ,,Боривоје Ж.Милојевић" Крупањ добила 66.400 еура за реконструкцију топловода и замену унутрашње столарије;

-           Дому Здравља Крупањ у вредности од 78.000 еура набављено потпуно опремљено амбулантно возило и рендген апарат.

Церемонија примопредаје донација институцијама у Крупњу одржана је 11. маја 2016. године у општини Крупањ. Том приликом општину Крупањ је посетио амбасадор Јапана његова екселенција Ђуићи Такахара,  као и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, госпођа Жељка Радојичић Лукић помоћник  министра просвете за предшколско и основно образовање и помоћник министра здравља Зоран Михаиловић.

Амбасадор Јапана и гости су уз дочек од стране руководсава општине и директора установа овом приликом прво обишли све установе које су добиле донације, почев од Дома за старе и пензионере, Дома здравља, О.Ш.,,Боривоје Ж. Милојевић у Крупњу", а након тога одржана је конференција у свечаној сали општине Крупањ.

Амбасадора и присутне госте из министарстава је прво поздравио председседник општине Раде Грујић, као и све на скупу. Изразио је велику захвалност за добијене донације за које је данас извршена примопредаја и истакао да то није све од помоћи коју је општини Крупањ давала Влада Јапана и поменуо да је то била и цистерна за пијаћу воду у вредности од 58.500 еура у 2010. години, да је преко Републике Србије Јапан помогао и у финансирању радова на обнови речних корита око 70 милиона динара и да је у прошлој години општини донирано и возило мазда 3. Изузетну захвалио је изразио народу и Влади Јапана, као и министарствима и присутним представницима и директорима установа који су добили и реализовали донације.

Амбасадор Јапана његова екселенција Ђуићи Такахара се потом обратио скупу и поздравио присутне госте из министарстава, председника општине, директоре установа и све учеснике скупа. Задовољсто му је што је данас у Крупњу на примопредаји три донације и истиче истрајност Владе Републике Србије, Општине Крупањ и директора установа на спровођењу пројеката. Упознат је са тиме да је Крупањ био тешко оштећен у поплавама. Влада Јапана је дала 8,7 милиона еура Републици Србији за отклањање последица од поплава.

Донацијом О.Ш.,,Боривоје Ж.Милојевић" реновиран је топловод и замењена унутрашња столарија и нада се да ученицима ове школе више неће бити хладно. У дому за старе и пензионере набављена су 2 котла, машина за прање веша, поправљени су оштећени подови и зидови, што ће све побољшати услове живота и боравка старим лицима. Набавком опремљеног амбулантног возила Дому здравља побољшан је хитан теренски превоз пацијената, а уз нови рендген апарат обезбеђен је бржи преглед и јасна дијагностика.

Амбасадор Јапана је истакао да је Влада Јапана Крупњу донирала 175.776 еура за одобрене пројекте за подршку унапређења услова образовања, социјалне и здравствене заштите.

Јапан придаје важност образовању, здравству и социјалној заштити и доста средстава је обезбеђено за те потребе. Нада се да ће пројекти још више учврстити добре међудржавне односе. Задовољан је досадашњом сарадњом са свим надлежним институцијама у Србији и нада се да ће тако бити и убудуће. Укупан износ јапанске помоћи Србији за основне потребе становништва од 1999. године кроз пројекте је 11 милиона еура и реализована 192 пројекта.

Иванишевић се захвалио Влади Јапана и овај пут на финансијској подршци, подсетивши да је та земља увек пружала помоћ Србији када је то било неопходно, укључујући обнову од катастрофалних мајских поплава 2014. године, као и мигрантску кризу.

Жељка Радојичић Лукић је изјавила да  слика данашњег изгледа Крупња улива наду и да се нада да су недаће иза нас. Велика је захвалност народу Јапана. Драго јој је да може да поздрави председника општине, директора основне школе и остале директоре и све присутне. Види се да се ради и газдује како треба у општини и установама. Ово није прво улагање у школство , доста је улагано. Завршила је обраћање пословицом: Зашто је море велико? Море је велико зато што ни мале реке не потцењује – упоређујући тиме однос народа Јапана према другима.

Зоран Михаиловић, помоћник министра здравља је истакао да су претходни говорници доста тога рекли и да он може само још једном да се захвали господину амбасадору и Влади Јапана. Ово је једно у низу окупљања где се одрађују пројекти и додељује новац. И у здравство је улагано доста за различите потребе.

Скупу су се обратила и директори установа , Љиљана Којић, директор Дома за старе и пензионере, Љубица Исаиловић Радић, директор Дома здравља, Драган Благојевић, директор О.Ш.,,Боривоје Ж. Милојевић" .

Амбасадору Јапана уручена је повеља са злантом плакетом као највеће призмање општине Крупањ које се додељује.

Natrag

Back Top