БУЈИЧНЕ ПРЕГРАДЕ ШТИТЕ КРУПАЊ ОД ПОПЛАВЕ

15-05-2020 13:23 od Moderator

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) одобрило је општини Крупањ пројекат за израду пројетно-техничке документације за 2 бујичне преграде у вредности од 1.100.000,00 динара.

Израда пројектно-техничке документације за две бујичне преграде планирана је на Коловачком потоку – слив реке Кржаве и на потоку Змајевац – слив реке Чађавице. Реке које су иначе, у катастрофалним поплавама из 2014.године направиле огромну штету на објектима, путној и комуналној инфраструктури.

Финасирање од стране Министарства израду документације, која предходи изградњи бујичних преграда, у великој мери је значајна за малу општину каква је Крупањ. Са спремном документацијом општина Крупањ ће у наредном периоду лакше моћи да конкурише код донатора за средства за финасирање изградње бујичних преграда или пак да сама из свог скромног буџета финасира изградњу ових преграда.

С обзиром на карактеристике сливова у нашој општини , после сваког великог пљуска, као и после наглог топљења снега долази до стварања бујичних таласа/поплава које  проузрокују  велику штету на објектима, путној и комуналној инфраструктури. Изградња бујичних преграда предсатавља превентивну меру заштите за задржавање наноса и редукцију поплавног таласа.

До сада је у општини Крупањ изграђено 10 бујичних преграда у циљу заштите градског насеља од поплава , а идентификоване су укупно 22 потенцијалне локације за извођење противерозиних радова и консолидацију корита река.

С.М.

Natrag

Back Top