ZDRAV ŽIVOT

30-03-2012 12:42 od Jelena Milosavljević

     U Krupnju, 30. marta sproveden je projekat pod nazivom „ Zdrav život “ , o prevenciji bolesti zavisnosti namenjen adolescenskoj populaciji.Ovaj projekat obuhvata monodramu u izvođenju glumice Nade Blam, nastalu na osnovu ispovesti majke narkomana. Predavanje psihijatra prof. dr Jovana Marića, koji ukazuje mladima na štetne efekte droga i zdrave obrasce ponašanja, kao i ispovest poznate pevačice Viktorije koja, kao bivša narkomanska zavisnica, govori o svojim iskustvima u periodu zavisnosti.

     Prvi segmenta programa obuhvatio je monodramu nastalu na osnovu istinite životne priče majke mlade osobe koja je u periodu adolescentske krize, kakva pogađa mnoge mlade, spas potražila u drogama. Zablude korisnika, nesnalaženje roditelja i pogrešno uverenje da se takvi problemi (zavisnosti i narkomanije) dešavaju samo „ drugima “ , dragocen su nauk ove ispovesti, u kojoj su zaštićeni identiteti stvarnih osoba. Ova priča, međutim nije pesimistična, već pokazuje da izlaz iz tog lavirinta postoji i ukazuje roditeljima i mladima kako da ga prepoznaju i slede.

     Drugi segment programa je predavanje našeg čuvenog neuropsihijatra, prof. dr Jovana Marića, koji o bolestima zavisnosti govori iz profesionalnog iskustva. Upoznavanje sa bitnim karakteristikama pojedinih supstanci odgovornih za nastanak bolesti zavisnosti, s naglaskom na marihuanu, opijate, savremene tabletomanije (tipa ekstazija i sintetičkih narkotika), ali i zavisnosti od cigareta i alkohola, prvi su deo ovog predavanja.

-  Ideja vodilja ovog dela programa je da se stimulišu zdravi obrasci ponašanja i da se mladima ukaže na prednosti zdravog života i opasnosti od trajnog oštećenja zdravlja koje sa sobom povlače bolesti zavisnosti, izjavio je Marić.

    Treći deo programa sadržao je  ispovest rok pevačice Snežane Mišković Viktorije, kao bivše zavisnice od droge. Ona detaljno opisuje promašen način života narkomana i alkoholičara kroz koji je prošla, kao i mukotrpni proces lečenja. Njena ispovest je i bila dobar uvod u interaktivnu diskusiju sa učenicima, nastavnicima i roditeljima koji su prisustvovali  programu.

 - Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je nista - ovom recenicom doktor Marić je  zavrsio ovaj program uz neke od najvećih Viktorinih hitova koje je ona zajedno sa publikom izvela.

 

 

 

Natrag

Back Top