КРУПАЊ ДОМАЋИН САСТАНКА О МЕЂУОПШТИНСКОЈ САРАДЊИ У СЛИВУ ДРИНЕ

12-04-2021 13:56 od Moderator

У општини Крупањ одржан је састанак на тему „Међуопштинска сарадња на нивоу слива(реке Дрине)-изазови, нове могућности и решења“. " Састанку су присуствовали председници општина Љубовија, Мали Зворник, Осечина, Бајина Башта, Сјеница, Пријепоље, Прибој, Нова Варош, Крупањ и заменик градоначелника града Лознице, као и координатори слива. Састанак је одржан у организацији сталне конфернеције градова и општина (СКГО) и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима  и Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС).

Циљ састанка је разматрање компаративних предности овог облика међуопштинске сарадње, са жељом да кроз модерирану дискусију, питања и одговоре идентификују могућности за свеобухватно управљање ризицима од елементарних и других непогода у општинама и градовима слива реке Дрине.

Споразум о међуопштинској сарадњи у сливу реке Дрине потписале су седам општина Крупањ, Мали Зворник, Осечина, Љубовија, Бајина Башта, Нова Варош, Прибој и град Лозница  у јулу 2019.године, а накнадно су се придружиле и општине Сјеница и Пријепоље.

За секретара слива реке Дрине изабран је Александар Глишић из Лознице.

Након оваквих и сличних активности заснованих пре свега на индивидуалном ентузијазму и добровољности, указала се потреба за једним кораком даље, увођењем речног слива у систем смањења ризика од катастрофа као засебног ентитета, успостављањем заједничке службе Слива реке Дрине.

Имајући у виду да је река Дрина међународна река,у плану је да поред успостављања заједничке службе интензивирају и разговори са градовима и општинама слива реке Дрине у БиХ, како би у најкраћем могућем року дошло до потписивања међународног Споразума о сарадњи на дринском сливу.

Natrag

Back Top